Temelj za kovinske stebre

Gradnja 0 Comments
Temelj za kovinske stebre

Značilnosti temeljev za jeklene stebre

Obstajajo številne stavbe, kjer obstajajo posebne zahteve glede vrste in moči temeljev. V večini primerov gre za industrijske objekte, pa tudi za različna podjetja v energetiki.

Temelj za kovinske stebre

Monolitna podlaga za stolpce

Temelj je glavni del katere koli stavbe. Praviloma obstajajo dve bistveno drugačni skupini stavbnih struktur. Prvi, ki se uporablja za gradnjo stavb za javno uporabo – struktura brez okvirja. Drugi, ki se uporablja za industrijske in strateške objekte, je okvirna konstrukcija.

Temelji pod stolpci

V sodobni gradnji stanovanjskih in poslovnih objektov, mostov in drugih objektov so stebri pogosto glavni elementi, ki nosijo glavno obremenitev. Ti elementi zgradb, ki se razlikujejo po proizvodnih metodah in njihovih značilnostih, služijo kot podlaga za okvir, na katerem so nameščene vse druge zgradbe. Za zanesljivo, trajno, vendar najpomembnejšo pravilno konstrukcijo celotne konstrukcije, je treba stolpce namestiti z minimalnimi odstopanji od izračunanih vrednosti projekta. Zato je v procesu izračuna projekta in njegovega praktičnega izvajanja veliko pozornosti namenjeno gradnji temeljev.

Temelj za kovinske stebre

Temelji za stebre: vrste podlag za armirani beton in kovinske konstrukcije

Vse stanovanjske in industrijske zgradbe na vrsti gradnje lahko razdelimo v dve kategoriji – z okvirjem in brez nje. V večini primerov je ta okostnjak opremljen za proizvodne objekte in zato so za njih nameščeni stebrički temelji za kolone (ali kupe). Spodaj bomo razpravljali o tej temi in kot dodatne informacije si oglejte videoposnetek v tem članku.

Temelj za kovinske stebre

Steklene baze

Podlaga za vsako novo gradnjo je ravno podpora. Ne glede na zgradbo, ki je velika ali majhna, v vsakem primeru se gradnja začne z polaganjem temeljev. Glede na vrsto strukture, ki naj bi se gradila, izberite vrsto baze. Običajno so stanovanjski prostori narejeni brez okvirja, vendar le industrijski okviri. V okvirnih konstrukcijah so nosilni elementi, ki so izdelani v obliki stebrov. Kot pri vseh stavbah je temelj kolone nujno potreben.