Tehnologija lesenega poda v telovadnici

Tehnologija 0 Comments

Kako zamenjati leseno tla v šoli?

Nadzorniki morajo zamenjati tla v šolski telovadnici. Povejte mi, kakšne so možnosti za kakovost lesenega premaza za takšne prostore. S spoštovanjem, Nelli Ivanovna.

Tehnologija lesenega poda v telovadnici

Lesena tla v telovadnici

Učinkovitost športa je neposredno odvisna od organizacije pogojev za usposabljanje: kakovost opreme, prezračevalnih sistemov in drugih komponent. Posebno pozornost je treba nameniti izbiri talne obloge za telovadnico, saj mora biti trajna, varna, enostavna za čiščenje in dovolj močna. Do danes je v telovadnici široko paleto materialov za talne obloge, med najbolj priljubljenimi pa so lesene sorte.

Tehnologija lesenega poda v telovadnici

Dno tla

Paluba za šport je izdelana iz lesa iz mehkega lesa, nameščenega na robu krovnega načina polaganja. Ta zasnova je primerna za montažo tla športnih in telovadnic, prizorov in drugih nadstropij, izpostavljenih visokim statičnim in dinamičnim obremenitvam. Kljub veliki debelini so takšna tla dobro zategnjena in brez uporabe posebnih naprav. V napravi takega tal je zelo pomembna kakovost lesa, njena vlaga in geometrija lesa.

Tehnologija lesenega poda v telovadnici

Talne obloge v telovadnici

Poklici v telovadnici so resna nakladanja ne le za osebo. Tla v telovadnici morajo prenesti težo osebe in težo simulatorjev ter številne obremenitve, ki izhajajo iz aktivnih dejavnosti športnikov (skakanje, tek, ostro spuščanje projektilov). Poleg tega mora biti tla zelo močna (sicer lahko pod težo resnega simulatorja ne uspe), mora biti dovolj elastična (za ugasnitev udarca po skoku), vendar ne postati trampolin. Slippery tla bo zagotovila visoko tveganje za poškodbe, preveč lepljivo dno pa vam bo odvzelo veselje aktivnih iger. Poleg tega mora tla imeti povsem gladko površino brez nepotrebnih žlebov in izboklin, od katerih lahko vsaka poškoduje športnika.

Tehnologija lesenega poda v telovadnici

Lesena tla v telovadnici

Glavne zahteve, ki veljajo za tla v telovadnicah – sposobnost prenosa močnih dinamičnih obremenitev, zadostne togosti, hkrati elastičnosti tal, ravne površine brez izboklin in sesalcev. V tem primeru je mogoče zagotoviti varnost športnikov in kakovost usposabljanja.