Prečni premer armatur v temeljih trakov

Betonski 0 Comments

testFoundation doma

Glavna naloga fundacije je prenos bremena stavbe (strukture) na tla. Očitno je, da bo beton v temelju doživel notranjo tlačno silo – stene se pritisnejo od zgoraj, tla pa zdrobijo od spodaj. Beton, v nasprotju z ojačitvijo, kompresija deluje zelo dobro. Torej, zakaj je okrepitev uporabljena v kasetnem temelju?

Prečni premer armatur v temeljih trakov

Tehnologija ojačevalnega traku temelj

Okrepitev traku temelj je ključni dejavnik v njegovi zanesljivosti in trajnosti (ločeno si lahko tudi preberete o ojačitvi temeljev za pilote). V skladu z določbami SNiP št. 2.03.01-84 se v stanovanjski gradnji ni dovoljeno uporabljati nezapletenih razlogov.

Prečni premer armatur v temeljih trakov

Lokacija in izračun ojačitve v trakovih temeljih

Trak ima temelj nestandardne geometrije: desetkrat daljši od globine in širine. Zaradi te oblike se skoraj vse obremenitve porazdelijo vzdolž pasu. Betonski kamen sam ne more nadomestiti teh obremenitev: njegova upogibna trdnost ni dovolj. Da bi zgradili s povečano trdnostjo, se ne uporablja le beton, ampak armiran beton je betonski kamen z jeklenimi elementi znotraj – jeklena ojačitev. Proces polaganja kovine se imenuje okrepitev trakove osnove. To je enostavno narediti z lastnimi rokami, izračun je osnoven, sheme so znane.

Prečni premer armatur v temeljih trakov

Pravila za okrepitev

Med delovanjem je podlaga izpostavljena različnim obremenitvam od teže hiše, od gibanja tal in od zmrzovanja. S pritiskom hiše spodnji del naleti na napetost, zgornja pa na stiskanje. Upoštevati je treba tudi sile zmrzovanja, katerih dvižna sila lahko presega težo hiše in povzroči raztezanje v zgornjem delu traku. Nepravilna ojačitev kasete lahko povzroči uničenje in posledično uničenje sten in celotne zgradbe. Zato je treba ojačiti trakove temeljiti zelo resno, temelj je temelj celotne zgradbe. V tem članku bomo predstavili podrobne risbe in sheme ojačitve temeljev trakov.

Prečni premer armatur v temeljih trakov

Kako je ojačitev nameščena v trakove?

Elementi armaturnega kota: 1. Vodoravna ojačitev. 2. Prekrivanje. 3. Vertikalna ojačitev. 4. Poprečna ojačitev. 5, dodatna prečna ojačitev. 6. Objemka v obliki črke L.