Betonski delovni šiv v plošči

Betonski 0 Comments
Betonski delovni šiv v plošči

Pravila za oblikovanje delovnih šivov

Prav tako je treba odstraniti pritok cementne malte, ker sicer lahko nekaj časa odstranijo beton.
Takoj pred polaganjem svežega betona mora inženir zagotoviti, da je površina prejšnjega sloja čista, da so opažni in armaturni elementi pravilno nameščeni in da je slednji pritrjen.

Betonski delovni šiv v plošči

Delovni sklepi pri betoniranju – odtenki dela

Delovni šiv betona je tehnološki spoj med novimi in že zamrznjenimi betoni. V procesu betonske plošče je potrebno betonsko mešanje brez prekinitve. Vendar pa so odmori še vedno prisotni zaradi organizacijskih in tehničnih razlogov, kar pomeni, da se organizirajo delovni šivi. Delovne šive je treba izvesti z največjo močjo, saj na vmesniku pride do nateznih deformacij.

Betonski delovni šiv v plošči

Betoniranje betona – zmanjševanje brazgotin naše strukture

1) Kvalitativno (po normativih), zaključen betonski beton implicira celovitost monolitne strukture, t.j. odsotnost koncentratorja napetosti. Toda hkrati je treba upoštevati pogoje, določene v točkah 2.8-2.14 SNiP 3.03.01-87 "Nosilne in zapiralne strukture", zlasti:

Betonski delovni šiv v plošči

Betoniranje monolitnih talnih plošč

Potrebno je hitro in brez prekinitve betona v procesu, zato je treba to vnaprej skrbeti. Če želite to narediti, morate razmišljati o postopku hranjenja betonske mešanice do prekrivanja in prihoda mešalnikov na gradbišču do betonske črpalke ali čevlja. Postopek betoniranja talne plošče je precej težko, zato zahteva sodelovanje velikega števila delavcev, ki bodo delali v izmenah brez odmora za kosilo. V nasprotnem primeru, če med delom pride do velikih zamud v krmi, mešanica izgubi homogene lastnosti, kar negativno vpliva na trdnost konstrukcije.

Betonski delovni šiv v plošči

Kaj je delovni šiv?

Če je mogoče, je treba beton položiti brez hladnih spojev. Vendar v enem ciklu ni mogoče ustvariti betonskih in armiranobetonskih izdelkov, zato so pogosto zgrajeni ločeni zemljevidi ali betonski deli. Za pridobitev monolita uporabljamo retarderje za utrjevanje, ki zaustavijo postopek nastavitve zmesi. V nasprotnem primeru se na stičišču strjevanja in svežega betona oblikujejo hladni delovni šivi.